Reflexia crezurilor in oglinda

Ceea ce credem noi despre ceilalti oameni, fie ca este vorba de general sau despre anumite categorii de oameni, se reflecta in reactia lor fata de noi.

 

Acum ceva timp, un fost client, incerca sa-mi spuna ca timpul lui e prea pretios ca sa incerce sa se poarte dragut cu toata lumea chiar daca e vorba de o casiera la magazin sau un portar la o institutie.

 

Din fericire, spun eu, pentru noi ca umanitate, nu putem sa ne ghidam subconstientul sa gandeasca frumos si sa actioneze ca atare doar cu o categorie de oameni si sa ne asteptam ca toti ceilalti sa se poarte frumos. Imi imaginez ca este un exercitiu foarte greu pentru cineva care alege sa-i placa doar o categorie de oameni. Oare cum invata sa se poarte dragut, daca nu o face ca antrenament zilnic, pana-i intra in obisnuinta si devine natural?

 

Naturalul este cel mai important, caci probabil va aduceti aminte situatii in care cineva va zambea cu gura pana la urechi, era si foarte amabil, dar aveati mereu o senzatie nelamurita ca ceva e fals, ca zambetul este o injurie ascunsa. Toate senzatiile vagi sunt de fapt dialogul intern si foarte viu al subconstientului nostru care ne atentioneaza, ca un sfetnic bun ce este, ca ceva e putred in Danemarca.

 

Toti avem, chiar daca ne dam seama sau nu, anumite pareri si sentimente neplacute, legate de anumite categorii de oameni, ca este vorba de natii, de religii, de sex, apartenenta sociala, politica etc. Sa  nu uitam, de cate ori auzim expresia si nu in sensul bun, „noi romanii suntem….”.

 

Este trist pentru evolutia personala si ca umanitate ca aceste etichete vin din niste experiente personale, incarcate de sentimente puternice care au fost capabile sa lase marcaje pe harta mentala, precum niste semnale de alarma. Si mai trist este ca cele mai multe etichete sunt transmise in familie, in societate, le preluam ca atare fara sa mai gandim, devenim computere care asimileaza si reproduc. Computerul nu poate gandi ca o entitate, el doar actioneaza pe baza unor softuri predefinite.

 

Si mai mult, gandind si actionand ca atare fata de o categorie sau alta vom atrage exact acele actiuni care ne reconfirma crezurile. Oare o doamna care a avut o experienta mai putin placuta cu un barbat si a decis in subconstient ca toti barbatii sunt…va mai da sansa cuiva sa-i dovedeasca ca nu este asa? Chiar daca intalneste pe cineva diametral opus crezurilor ei va actiona astfel incat sa-l puna pe om pe fuga si iata crezul e reconfirmat, toti barbati sunt…

 

Poate articolul pe care l-am scris despre intentia pozitiva din spatele oricarei actiuni va va ajuta sa-i intelegeti mai usor pe ceilalti, nu suntem diferiti, doar actionam diferit.

 

Nu discut despre religii nu este aici domeniul meu de lucru, dar vreau sa mentionez ca in religiile pe care le-am studiat se vorbeste despre importanta sentimentelor bune fata de ceilalti, toti ceilalti. Nu folosesc cuvantul iubire caci este tot un sentiment, poate fiecare om are un alt cuvant pentru acelas sentiment.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: