Schimbare versus emotii

Cineva este capabil de schimbarea in doua situatii, cand isi doreste ceva foarte mult sau cand ceva doare foarte rau.

Schimbarea este posibila cand modificam ceva la nivelul sistemului nostru nervos, cand schimbam emotiile asociate unei experiente.

Daca vrei sa scapi de o dependenta, de tigari, alcool etc nu o vei putea face pana nu vei face doi pasi importanti:

  1. Sa stergi emotiile placute asociate cu aceste dependente.
  2. Sa asociezi suficiente emotii negative puternice, acestor dependente.

Cand avem “pofta” de ceva bun, sau o tigara sau altceva ce stim ca nu este bun pentru sanatatea noastra, ceea ce ne face sa vrem si sa actionam este o reactie imediata si nu o reactie mentala, calculata. Ceva declanseaza un anume tip de emotie pe care o asociem cu dependenta noastra si gata ne repezim la frigider sau la pachetul de tigari.

Si totusi de ce facem asta? Pentru ca actiuniile si deciziile noastre pleaca din subconstient. Am fost invatati sa asociem cu ceva durerea si placerea, la nivelul sistemului nervos. Asocierile noastre neurologice determina ce gandim, cum gandim si ce decizii luam.

Daca schimbam asocierile, schimbam tot procesul decizional si deci ne schimbam viata.

Mie imi placeau pufuletii, un aliment fara valoare nutritionala si buni doar pentru ingrasat. Dar nu aveam nici o intentie sa renunt la ei. Pana intr-o zi cand am mancat o punga probabil expirata si mi-a provocat o indigestie cumplita. Asa ca am asociat o emotie negativa pufuletilor si mai bine de 15 ani nici nu am mai gustat. In timp emotia negativa s-a diminuat si pot sa consum iar pufuleti, dar aleg sa nu o mai fac.

Ce-mi place mie mult la tehnicile din NLP este ca poti sa faci noi asocieri de emotii si sa schimbi stari si atitudini, fara sa fie nevoie de indigestii.

Chiar daca nu ai acces momentan la aceste tehnici, poti sa faci chiar tu schimbari destul de usor. Iti place ciocolata si o mananci in exces. Data viitoare cand vrei o ciocolata imagineaza-ti cum ar fi sa mananci o ciocolata plina cu viermi sau altceva care iti provoaca repulsie. Daca iti imaginezi foarte bine si aplici acest procedeu de fiecare data cand vrei sa scapi de o dependenta, rezultatele o sa te surprinda.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: