Singur sau in echipa

O intrebare care apare in cadrul unui interviu de angajare este daca lucrezi mai bine singur sau in echipa. Nu cred ca putem lucra mai bine singuri, caci prin definitie omul are nevoie sa faca parte dintr-o comunitate.

Nevoie de a lucra singur poate sa insemne o frica de respingere, sau poate o diferenta mare in sistemele individuale de comunicare.

Se spune ca un cal trage 500 de kg, dar doi cai trag 2 tone. Poti sa reusesti singur, dar pana la un punct. De fapt cred ca nu facem nimic singuri. Chiar daca decid sa alerg dimineata singura in parc, o echipa de specialisti a lucrat la incaltamintea cu care alerg si care imi protejeaza picioarele si tot asa. Nu facem nimic singuri, decat daca naufragiem pe o insula pustie.

De multe ori cei care prefera sa lucreze singuri se plang ca echipa lor nu lucreaza asa cum vor ei. Nu poti sa-i schimbi pe ceilalti, dar poti sa te schimbi tu, felul in care comunici si actionezi, astfel incat sa ajungi sa te faci inteles si acceptat de echipa ta. Oamenii nu te resping doar de dragul de a te respinge, ci ca nu inteleg ce vrei, sau vrei sa te impui fara sa-i faci sa inteleaga care sunt beneficiile schimbarii cerute de tine.

Cand trebuie sa te schimbi tu:

  • Cand te plangi constant de cei din jurul tau
  • Crezi ca ceilalti trebuie sa se schimbe pentru a se modela dupa dorintele si valorile tale
  • Crezi ca doar tu esti bun, iar ceilalti doar te incurca.

Ce intrebari poti sa-ti pui pentru o mai buna comunicare:

  • Ce vor cu adevarat ceilalti, dar nu iti da tot tu raspunsul. Va fi ceva care sa-ti reafirme ca doar tu ai dreptate si doar ei trebuie sa se schimbe. Intreaba-i si asculta-i. Nu incerca sa citesti ganduri ca inca nu s-a demonstrat ca este posibil.
  • Ce vor ceilalti de la tine, cu adevarat. Ce fel de model vor sa fii pentru ei?
  • Cand aveti sau ati avut cele mai bune rezultate lucrand impreuna? E un bun start pentru o analiza mai aprofundata a felului in care puteti comunica si lucra ca o echipa.

Echipa este un organism viu, in permanenta schimbare si adaptare. Trebuie sa inveti sa te adaptezi si sa schimbi ce nu functioneaza sau nu mai functioneaza, in fiecare moment. Ce a functionat azi, s-ar putea ca maine sa fie inutil. Sa facem ce un computer nu poate sa faca. Sa invatam si sa ne adaptam in permanenta.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: