Solutii impotriva stresului generat de un viitor incert

Cu totii stim ca viitorul este incert si probabil credem ca este o extensie a gandurilor si actiunilor din prezent. Cu toate acestea, continuam sa ne ingrijoram si sa proiectam in prezent scenarii  neplacute ale unui viitor necunoscut.

Tocmai din dorinta noastra de a avea o certitudine a ceea ce urmeaza sa se intample, devenim coautori ai unui viitor pe care nu il dorim, implementam prin repetitive stari care nu ne sunt de ajutor.

Reusim in cele din urma sa ne influentam viitorul prin repetitie, dar nu asa cum am vrea, ci asa cum credem ca se va intampla din prisma experientelor trecute.

Este momentul in care putem sa devenim constienti de clipa prezenta, de ceea ce realizam prin repetitie si sa schimbam patternuri prin puterea unor intrebari si afirmatii:

–       Viitorul este necunoscut. Tot ce pot face este sa-l imaginez asa cum vreau eu sa fie si, prin repetitie si actiune, sa incep sa-l implementez.

–       Stiu ca sunt capabil sa gasesc partea pozitiva si lectia de viata din orice situatie. Pune mereu intrebarea “Ce trebuie sa invat de aici”.

–       Am capacitatea de a opri ingrijorarea chiar acum si aleg sa o fac. Ingrijorarea este doar o proiectie interna a unei potentiale situatii. Schimba proiectia si poti schimba starea.

–       Ma simt rau cand imi imaginez un viitor sumbru si pot sa incetez asta chiar acum. Asuma-ti ca starile proaste sunt doar creatia ta si puterea de a le schimba iti apartine.

 

 In definitive, stii foarte bine ca nu iti faci nici un bine daca te ingrijorezi. Cu cat o faci mai mult, cu atat o implementezi la nivel de obisnuinta si rezultatul tinde sa devina permanent.

De fapt, in spatele fiecarei ingrijorari sta o imagine de sine nu chiar pozitiva, te indoiesti de capacitatea personala de a face fata schimbarilor. Lucreaza la imaginea de sine, la increderea in propria persoana si totul tinde sa se schimbe intr-o directie mai buna.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: