Starea de confort – inamicul nostru numarul 1

109.Starea de confort – inamicul nostru numarul 1

 

Toti avem locul nostru, unde starea de confort este puternic instalata si ma refer mai ales, la confortul psihic, lumea noastra interioara, determinata de cea exterioara, unde consideram ca suntem in siguranta.

 

Ce este foarte important de mentionat, starea de confort este diferita pentru fiecare persoana.

 

Cum determinam ce reprezinta pentru fiecare din noi starea de confort. Asa cum am mai mentionat in articolele precedente si asa cum explic la fiecare curs, schimbarile sunt dificile si este nevoie de dorinta, implicare si consecventa in aplicarea metodelor, tocmai datorita subconstientului si hartii mentale dupa care ne ghidam, caci principalul lui scop este sa ne tina in viata, in siguranta.

 

Siguranta este diferita de la om la om, in functie de mediul familiar, societate si mai ales datorita crezurilor si valorilor implementate in mediul in care a crescut si s-a format.

 

Uneori, oricat de ciudat ar fi, un mediu abuziv, exemplul pe care il folosesc des este al femeilor batute, care aleg sa ramana in relatie si chiar mai mult cauta justificari pentru comportamentul partenerului, este asociat in subconstient cu siguranta. Poate e vorba de o siguranta materiala, sociala, etc.

 

Desi ca fiinte, cautam confortul, tocmai aceasta „fata morgana” poate sa fie cauza pentru toate comportamentele autodistructive, pentru faptul ca nu traim in viata pe care am fi vrut sa o alegem, ci de cele mai multe ori, viata este aleasa de imprejurari.

 

Orice schimbare inseamna iesirea din starea de confort, exact opusul a ceea ce cautam in subconstient. Poate cunoasteti pe cineva care are o dependenta de alcool, tunun, etc si care va va explica cu lux de amanunte de ce nu poate renunta, folosind argumente logice si reale.

 

Frica de schimbare, de iesire din zona de confort este atat de mare, caci subconstientul gaseste mereu o multime de justificari, perfect valabile pentru persoana in cauza si daca se termina justificarile, este capabil sa genereze situatii, care sa-i reconfirme ca nu este buna schimbarea.

 

Eu personal nu cunosc pe nimeni dependent de droguri, dar probabil ca toti am vazut intr-un film, cum se comporta un dependent cand nu mai primeste substanta de care are nevoie. Asa cum mintea, trupul intra in soc, tot asa, la scara mai mica sau chiar asemanator (vezi adevaratele fobii), subconstientul nostru intra intr-o stare de soc in fata schimbarii.

 

Si asa cum spunea marele om Caragiale – progresul e minunat, primesc schimbarea dar sa nu se schimbe nimic.

 

Eu am o mantra foarte puternica pe care o folosesc cu clientii mei, mantra foarte buna de repetat atunci cand frica de schimbare ne tine pe loc.

 

Ca o solutie posibila, alegeti o noua adictie, sa va depasiti in fiecare zi zona de confort, sa incercati sa vorbiti cu cineva nou, sa faceti altceva decat ce este confortabil, sa va implicati intr-un proiect pe care la inceput nu stiti daca puteti sa-l faceti.

 

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.