Sugestia si autosugestia

111.Sugestia si autosugestia

 

Sugestia poate fi definita ca o actiune de a introduce o idee in mintea altei persoane. Dar asta chiar se poate intampla, sau seamana cumva cu un scenariu de film? Sau sugestia este doar inceputul, nimic nu poate fi implementat fara autosugestie, fara actiunea destinatarului.

 

Poti face o sugestie cuiva, dar acesta are nevoie de timp sa digere aceasta sugestie, sa si-o asume si sa o transforme in autosugestie. Atentie doamnelor, degeaba ii sugerati partenerului cadoul dorit, toate firmele de publicitate si marketing stiu ca pentru a avea succes cu un mesaj trebuie repetat iar si iar, pana ce destinatarul alege constient sau nu sa se autosugestioneze. Deci un oftat prelung in fata minunatei perechi de pantofi poate fi interpretat ca un semn de oboseala sau plictis.

 

Asa cum publicitatea foloseste capacitatea noastra de autosugestie, o idee repetata iar si iar, dar insotita de imagini si sentimente care pot avea impact puternic asupra categoriei tinta de clienti, tot asa putem invata sa folosim in favoarea noastra, acest mijloc de motivare extraordinar.

 

Autosugestia, cand este folosita constient, cand invatam care sunt mijloacele proprii de autosugestie, devine cel mai puternic mijloc de automotivatie. Asa cum am mai scris in articolele precedente, motivatia este asemeni sugestiei. Nimeni nu va poate motiva, poate doar sa transmita o idee, pe care mai apoi sa alegeti daca o implementati si sa o folositi pentru automotivatie.

Si aici va dau un exemplu personal, alergatoare fiind, la maratoanele la care particip, mai ales in ultimii km, sunt in lumea mea, vocea interna functioneaza din greu, automotivatia este singurul motor pentru care picioarele mele mai alerga.

Orice mi se striga de pe margine, orice incurajare nu are nici un efect. Desi intentiile sunt bune, pentru mine nu e prea placut sa aud, cand mai am 5-7 km (asta dupa ce am alergat deja 34-36 de km) ca „mai e putin”. Totul se revolta in mine. Cum doamne putin, alearga tu inca 7 km si sa spui ca e putin. Putin inseamna ultimii 100 de metri.

Autosugestia este mecanismul care ne face sa actionam sau nu, sa alegem o viata sau alta viata.

 

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.