Voci hipnotice

104.Voci hipnotice

 

Suntem in permanenta, inconjurati de zeci de voci, vocea interna si cele externe, ale familiei, prietenilor, colegilor, societatii, care in permanenta ne aproba sau nu actiunile, deciziile, alegerile si in general tot ceea ce facem. Este normal si noi o facem cu toti ceilalti, cu noi insine, este metoda noastra de a ne reconfirma propria harta mentala, de a gasi diferentele si asemanarile si de a pune etichete. Asta imi place, asta nu imi place, asta imi place, asta nu imi place, etc.

 

Pana aici nici o problema, intrebarea foarte importanta si care determina insusi firul propriei vieti este: „de cine ascultam?” de vocea interna, asta e mai bine, daca chiar ajungem sa o folosim in favoarea noastra, sau de multitudinea de voci exterioare. Atentie nu ma refer la situatii de genul in care o persoana decide sa zboare fara parasuta de la etajul 10 al unui bloc si hotarat decide sa nu asculte de toti ceilalti care ii spun ca o sa moara facand asta.

 

Vocile externe, oricat de binevoitoare ar fi, vorbesc doar dintr-o experienta proprie, au atasata o multitudine de sentimente si limitari. Vocile externe sunt bune, doar cand le folosim ca sursa de motivatie. Eu recomand de cele mai multe ori, clientilor mei, care vor sa inceapa o activitate noua, sa gaseasca cel putin un model, o persoana care a facut acel lucru si sa invete de la acea persoana. Nu trebuie sa redescoperim roata iar si iar. Daca cineva a putut sa faca un lucru, reteta este gata, trebuie doar adaptata si modificata fiecarui caz in parte.

 

Ca sa va dati seama cat de mult va bazati deciziile pe vocile exterioare, va invit sa raspundeti la urmatoarele intrebari, presupunand ca nimeni niciodata nu va va spune nimic:

–         Daca nimeni nu iti spune ce sa faci, cum stii ce trebuie facut?

–        Trebuie cineva sa-ti spuna ce sa faci sau stii deja in interiorul tau?

–        Cum stii ca ai facut o treaba buna?

 

Dupa ce ai raspuns la aceste intrebari, probabil ca poti observa un patern de comportament. Care este acesta? Cum il poti folosi in interesul tau? Cum poti face sa nu mai aiba importanta pentru tine, vocile care nu te motiveaza?

 

Raspunsul il ai deja, doar daca raspunzi la aceste intrebari. Cat de usor ne putem motiva sau demotiva, in functie de ce voci alegem sa ascultam.

 

Invata sa asculti doar de acelea care te duc acolo unde vrei tu sa ajungi si nu unde vor ele. Sa nu uitam, ca de multe ori, a dezaproba pe cineva care vrea sa-si faca o viata mai buna, reprezinta propria noastra frica interna, o reflexie a insuccesului propriu. Asa ca puteti folosi si propriile voci, care au ceva de spus, pentru a va cunoaste si apropia de eul interior, adevarata personalitate, copilul care inca spera si viseaza, pur si inocent.

 

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.