Calitatile unui bun negociator

O sa enumar doar cateva, impreuna cu idei de dezvoltare a acestora:

 

  1. Bun ascultator. Un bun ascultator aude si intelege punctul de vedere al celuilalt. Asculta cu rabdare, fara sa judece la jumatatea propozitiei si fara sa raspunda inainte de a intelege cu adevarat. Un exercitiu simplu, dar foarte puternic este sa repeti in gand tot ceea ce spune celalalt si asa vei fi obligat sa-ti asculti doar interlocutorul si nu vocea din capul tau. Care probabil a inceput sa comenteze deja, de la primele cuvinte.
  2. Optimist. Orice noutate presupune o schimbare si schimbarea nu este usoara, indiferent de natura ei. Asa ca decat sa te impotrivesti de la inceput, cauta partea pozititva din orice si invataturile asociate acesteia.
  3. Vigilent. Nu te pierde in propriile ganduri si ratiuni. S-ar putea sa pierzi un detaliu important care mai tarziu sa duca la probleme. Nu lasa aspecte nelamurite, cere informatii detaliate, chiar cu riscul de a parea ca nu stii totul. Mai bine sa intrebi de doua ori, decat sa semnezi un contract pagubos.
  4. Sincer. Nu incerca sa vinzi o marfa proasta. Mai devreme sau mai tarziu o sa se intoarca importiva ta.
  5. Flexibil. Negocierea este un dans, fara sa aiba o coregrafie foarte fixa. Chiar daca ti-ai propus anumite obiective, nu esti doar tu in aceasta poveste. Uneori castigurile mici sunt de preferat unui esec rasunator. Si cine stie, poate o usa mica duce catre una si mai mare.
  6. Relaxat. Relaxarea denota siguranta si cunostinte solide. Chiar daca nu ai un raspuns pentru orice, mai bine recunoaste si promite un raspuns sau o solutie ulterioara, decat un raspuns rapid si gresit. Nimeni nu le stie pe toate si cine pretinde asta este doar o parte a problemei.
  7. Insistent. Nu renunta dupa un prim refuz, vino cu o alta varianta si daca nimic nu este acceptat, macar ramai cu o experienta noua de negociere. Nu toata lumea are nevoie de ceea ce oferi tu, dar tu ai nevoie sa te bucuri de fiecare experienta de viata si meriti asta.
  8. Orientat pe scop. Si totusi ce vrei, cat mai exact. Fara claritate nu functioneaza nimic, mai ales o negociere.

 

In rest, bucura-te de dansul si jocul negocierii si invata ceva din fiecare sansa de a negocia.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: