Cand sa ajutam si cand nu

business man offers hand shake with energy saving

Suntem parinti, colegi si prieteni protectori, uneori prea protectori.

 

Daca iti vezi copilul ca se chinuie sa faca o simpla adunare, sau colegul ca nu intelege unde a disparut ultimul email, ce faci? Incerci sa ajuti. Nu pentru a arata ca esti mai bun, ci din simpla dorinta de a ajuta.

 

Nu ajuta, ofera-ti ajutorul.

 

Cand vrem sa facem ceva in locul cuiva care nu ne-a cerut ajutorul, putem sa provocam frustrare si un sentiment de inferioritate.

 

In timp, poate duce la un fel de izolare. Celor din jur le va fi teama sa ne mai ceara ajutorul pentru a nu-si declansa sentimentele neplacute pe care le-au asociat anterior cu ajutorul primit.

 

Oferiti-va ajutorul cand aveti acordul, incercati sa nu transformati totul intr-o lectie de matematica superioara si nici nu va pozitionati pe un piedestal de profesor de 70 de ani, uitat intr-o universitate de renume.

 

Nici nu va oferiti ajutorul prea repede. Trebuie sa calibrati acel moment in care neputinta se transforma in frustrare si atunci va puteti oferi ajutorul.

 

Indiferent ca sunteti lideri, parinti, prieteni sau colegi, ajutati astfel incat sa aduceti un plus de valoare celui ajutat si sa nu va treziti ca faceti treaba in locul lui.

 

Este o linie fina intre a fi de ajutor si a fi bagacios, chiar enervant.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: