Sunt oameni care recunosc ca este foarte greu sa se concentreze pe un obiectiv, sau ca sunt prea obositi sa faca seara altceva decat sa zaca la televizor, eventual si cu o punga mare de gustari.
Distragerea poate sa apara in multe forme, de la navigatul pe internet, fara a avea legatura cu obiectivele stabilite anterior, pauzele de facebook, verificatul email-ului personal din 10 in 10 minute, de parca asteptam sa primim numerele norocoase la loto, sau desele pauze de tigara.
Distragerea are in spate o frica. Fugim de lucrurile pe care nu vrem sa le facem, le amanam ca poate nu mai trebuie facute. De cate ori nu ai amanat un telefon, sau plata taxelor, doar din simplu motiv ca nu iti placea.
De fapt ne distragem de la viata noastra, traim intr-o stare de evitare si fuga. Oricum problemele nu dispar, ci au tendinta suparatoare sa se agraveze cu timpul.
Iata cateva idei prin care puteti sa va pastrati concentrerea si sa scapati de distrageri:
- Richard Bandler spunea “eat the frog first” adica rezolva lucrurile cele mai neplacute, dimineata la prima ora. Asa nu numai ca scapi de ele, dar o sa-ti dea suficienta energie si incredere in sine pentru restul zilei.
- Daca alegi sa te trezesti dimineata, alege sa si incepi sa actionezi pentru obiectivele tale chiar din primele minute. Nu te trezi la 5 dimineata doar ca sa vezi un film.
- Stabileste pauze bine determinate ca durata si moment pentru socializare pe email si facebook. Cel mai bine 2 pauze, una dimineata si una seara. Dar daca fiecare pauza dureaza cateva ore nu o sa te ajute prea mult.
- Nu verifica email-ul profesional din minut in minut. Stabileste momente si pentru acesta, cel mai bine dupa ce termini o activitatea importanta si inainte sa incepi o alta activitate importanta.
- Planifica activitatile cu o zi inainte si lasa ceva timp pentru neprevazut. Daca acesta nu apare, poti sa folosesti timpul suplimentar pentru a invata ceva nou.
- Fa o pauza intre intalniri. Deconecteaza-te de intalnirea precedenta pentru a putea sa acorzi toata atentia urmatoarei intalniri.
- Nu trebuie sa faci tu totul si oricum trebuie sa-i ajuti si pe ceilalti sa invete si sa-si asume responsabilitati. O atitudine de genul “daca vrei un lucru bine facut trebuie sa-l faci tu” denota o mare lipsa de calitati de lider.
- Alege-ti ritmul personal de lucru, include pauze in care sa te deconectezi de la sarcinile curente si in care sa-ti reamintesti obiectivele personale.
Leave a comment