Ce este un life coach / antrenor de viata?
Este o persoana calificata care poate sa ofere sprijin prin tehnici si metode specifice celor care vor sa faca o schimbare, sa-si atinga noi obiective sau sa gaseasca echilibrul in tot ceea ce fac.
Te ajuta sa-ti descoperi abilitatile si slabiciunile, sa le dezvolti pe primele si sa le gestionezi pe cele din urma. Este vorba despre ceea ce poti face si nu despre erorile trecutului.
Ce face un life coach / antrenor de viata?
– te ajuta sa depasesti obstacolele
– te ajuta sa-ti gasesti claritatea in ceea ce vrei sa faci
– pune o multime de intrebari
– te ajuta sa-ti gasesti raspunsurile
– iti furnizeaza tehnici si metode prin care sa-ti atingi obiectivele
Cum functioneaza life coaching-ul in viata personala?
Viata personala nu inseamna doar a face ceva, inseamna un scop pentru viitor, cine vrei sa fii in anii urmatori. Folosind metodele de life coaching, te poti dedica in totalitate lucrurilor pe care le doresti cu adevarat.
Poti sa descoperi ce te face fericit cu adevarat fara sa fie nevoie sa castigi la loto sau sa-ti schimbi total cariera. Vei explora noi posibilitati si noi strategii, vei castiga noi mijloace prin care sa te regasesti cu adevarat.
Ce este un antrenor de cariera?
Este tot un antrenor de viata, dar care se concentreaza pe obiectivele profesionale si pe modalitatea in care pot fi accesate.
Cine foloseste serviciile unui life coach?
Din experienta mea, nu exista un anume tip de client. Dorinta de a atinge un obiectiv sau mai multe nu este limitata de statut, situatie finaciara, profesionala sau personala. Singura trasatura comuna este determinarea de a obtine ceva mai mult de la viata.
Cum se desfasoara o sedinta de coaching?
La prima sedinta de coaching se cauta adevaratele obiective si motivatia din spatele acestora. Din experienta mea, acest lucru tinde sa fie destul de dificil, caci multi clienti incep prin a spune ce nu isi doresc. Este foarte greu sa eviti lucruri daca tot revii asupra lor. Se furnizeaza tehnici de coaching si/sau NLP adaptate nevoilor personale.
La urmatoarele sedinte de coaching se analizeaza progresul, cum au fost aplicate tehnicile, unde s-au intampinat dificultati si se lucreaza la eliminarea acestora.
Toate acestea sunt doar cateva exemple, caci o sedinta este foarte complexa si difera de la client la client.
Cat dureaza o sedinta de coaching?
O sedinta dureaza aproximativ 50 de minute. Sesiunile pot fi saptamanale, lunare sau in functie de dorinta fiecarui client.
De cate sedinte este nevoie?
Depinde de obiectivul tau si de cat de mult iti doresti sa-l atingi. Uneori este nevoie de doar cateva sedinte pentru obiective mai mici sau de mai mult de 5 sedinte pentru obiective mai mari. Numarul necesar de sedinte este direct proportional si cu flexibilitatea clientului de a face schimbarile si de a aplica noi tehnici si metode.
Life coaching-ul este terapie?
Cu siguranta nu este terapie. Daca intr-o sedinta de terapie se analizeaza in general problemele din trecut si cum afecteaza acestea prezentul, intr-o sedinta de coaching se cauta solutii si cai de atingere a obiectivelor, lucrandu-se cu crezuri, valori si sisteme de gandire si cu programele inscrise in subconstient.
Cu ce este diferit de alte servicii profesionale?
Life coach-ul se concentreaza pe stabilirea si atingerea obiectivelor, furnizand tehnici si metode prin care se poate produce o schimbare la nivel personal. Pentru o mai buna intelegere, iata alte sisteme profesionale si o scurta descriere a acestora.
– Terapie – lucreaza pentru a trata durerea, disfunctiile si conflictele din interiorul individului sau al unei relatii. Se concentreaza in general sa rezolve conflictele venite din trecut. Coaching-ul se concentreaza pe viitor si cum se pot accesa resurse prezente.
– Consultanta – este serviciul furnizat de o persoana sau o organizatie pe baza expertizei personale. In timp ce consultanta ofera solutii, coaching-ul furnizeaza mecanismele prin care clientul sa-si gaseasca propriile resurse si solutii.
– Mentoring – un mentor este o persoana care isi foloseste experienta personala pentru a furniza solutii.
– Training – este bazat pe obiective stabilite anterior de un trainer. Exista un plan stabilit anterior.
Sunt un client, ce trebuie sa fac eu?
Pentru o relatie antrenor-client de succes, un antrenor de viata cere de la clientul sau:
– sa-si doreasca succesul si sa se concentreze asupra propriei persoane
– sa devina observator al propriului comportament si al celor din jur. Doar facand acest lucru si schimbarile pot fi foarte mari.
– sa fie flexibil la schimbari, sa se provoace sa vada lucrurile intr-o noua perspectiva
– sa-si provoace, chestioneze si sa schimbe (unde este nevoie) crezurile si atitudinea
– sa invete sa foloseasca umorul pentru a lumina orice situatie
– sa aiba curajul sa-si doreasca mai mult si sa actioneze pentru ceea ce isi doreste
Cum poate fi masurat succesul unui proces de coaching?
Exista doua tipuri de indicatori: interni si externi.
Iata cateva exemple ale celor doua tipuri de indicatori:
1.Indicatori externi
– o promovare dorita
– un nou loc de munca
– cresterea venitului
– relatii mai bune in echipa
– o relatie mai buna cu partenerul de viata
– atingerea unui obiectiv sportiv etc.
- Indicatori interni
– cresterea increderii de sine
– scaderea nivelului de stres
– o gestionare mai buna a emotiilor etc.
Leave a comment