Stabilirea si atingerea unui obiectiv
Multi oameni simt ca sunt purtati de viata si oricat de mult se straduiesc, pare ca nu ajung acolo unde isi doresc.
Si este adevarat, cum poti avea o calatorie extraordinara daca nu stii care este destinatia ta?
Planificarea unui obiectiv este un foarte important proces de gandire prin care se stabileste o viziune asupra viitorului, se gaseste motivatia proprie de a transforma viziunea in realitate.
A stabili obiective nu inseamna doar sa-ti doresti o vacanta sau o marire de salariu, ci sa alegi cine vrei sa fii. Stiind foarte clar cine vrei sa fii si care sunt obiectivele, iti poti canaliza energia si efortul, in general. Nu vei mai fi distras usor de probleme sau orice altceva care nu e in conformitate cu obiectivele tale.
Totusi, de ce sa stabilim obiective?
Orice om de succes, de la importanti oameni de business, la atleti de top etc. sunt persoane care isi stabilesc obiective. Stabilirea obiectivelor pe termen mediu si lung este combustibilul pentru motivatie. Te ajuta sa-ti concentrezi resursele, energia si actiunile spre scopuri precise.
Nu este suficient sa stabilesti obiective doar intr-o anumita directie. Principalul obiectiv al oricarei vieti ar trebui sa fie echilibrul intre viata personala si cea profesionala. Este ceea ce in coaching se numeste roata vietii. O masina merge mai bine cu o roata echilibrata.
Iata cateva domenii care ar putea sa fie importante si pentru tine.
Cariera
Ce cariera vrei cu adevarat? La ce nivel vrei sa ajungi? Poate doresti o schimbare totala de cariera.
Sanatate
Poate cel mai important obiectiv, caci fara sanatate este greu sa ajungi sa atingi prea multe alte obiective. Cat de rar este privita sanatatea ca un obiectiv in sine? Ce trebuie sa schimbi in mentalitatea sau in comportamentul tau pentru o sanatate mai buna? Care sunt programele mentale care te impiedica sa consideri sanatatea ca fiind cel mai important lucru din viata ta?
Finante
Multi oameni vor mai multi bani, dar ce inseamna asta cu adevarat? Ce corelatie exista intre veniturile pe care le doresti si obiectivele tale de cariera?
Familie
Iti doresti o familie? Ce fel de familie? Ce fel de relatii de cuplu iti doresti, dar cum sa evolueze acestea? Vrei sa fii parinte? Poate esti deja si intr-o relatie, poate deja glasuri de copii se fac auzite in casa ta. Atunci cum poti sa imbunatatesti relatia cu partenerul? Cum iti poti ajuta copiii sa creasca si sa-si dezvolte potentialul latent?
Educatie
Daca ti-ai stabilit deja obiective de cariera si personale, care sunt cunostintele de care ai nevoie? Ce poti face sa te motivezi sa inveti constant? Cum poti face asta mai repede si mai bine?
Atitudine
Probabil ca oricine stie ca atitudinea este totul. Nu putem controla tot ce se intampla, dar putem invata sa controlam felul in care ne raportam la situatii diferite si felul in care alegem sa actionam. Sa invatam sa nu mai reactionam, ci sa actionam in conformitate cu fiecare obiectiv stabilit.
Increderea in sine, creativitatea si flexibilitatea au devenit mijloace obligatorii prin care se poate atinge succesul. Nu mai este atat de important IQ-ul, ci EQ-ul.
Hobby-uri
Individualitatea este importanta si individualitatea unei persoane este data si de hobby-urile sale. Acestea pot sa devina supape de relaxare si, cine stie, poate inceputul unei noi cariere. Chiar si un banal hobby trebuie planificat. Relaxarea si placerea personala trebuie sa fie la fel de importante precum cariera sau familia.
Relatii
Relatiile sunt totul, caci totul se rezuma la o relatie. La o relatie de afaceri, de prietenie sau pur si simplu la relatia noastra cu informatia, cu obiectivele noastre si cu viata noastra, in general. Orice incepe prin imbunatatirea unei relatii, prin tehnici si metode prin care comunicarea, indiferent de natura ei, sa fie mai facila.
Si totusi, cum sa incepi?
Stabileste o viziune de viata, obiective pe termen lung
Iata cateva idei:
Cine vrei sa fii?
Cu ce fel de prieteni vrei sa te inconjori?
Cu ce fel de realizari vrei sa te lauzi nepotilor tai?
Daca cineva ti-ar scrie biografia, ce ti-ar placea sa se spuna despre tine? Dar despre realizarile tale?
Cum vrei sa fii perceput si ce fel de conduita trebuie sa adopti?
Planifica in scris ce trebuie sa faci pentru fiecare obiectiv in parte si pastreaza o mare doza de flexibilitate. Cand ceva nu merge, exista o singura solutie: schimba. Schimba iar si iar, pana gasesti ceva ce functioneaza.
Actioneaza. Poti fi cel mai bun in stabilirea obiectivelor si intocmirea planurilor de actiune, dar fara actiune acestea nu valoreaza nimic. In general, succesul nu vine dintr-o lovitura, inseamna pasi mici, dar foarte constanti. Este ca si cum ai invata o limba straina. 20 de minute zilnic au un impact mult mai mare decat 2 ore saptamanal.
Ajusteaza. Permanent e nevoie de ajustare. Poate ai deviat de la curs, poate obiectivele initiale nu sunt ceea ce iti doresti acum. Este foarte important cand se stabileste un obiectiv sa se inteleaga foarte bine motivatia din spatele acestuia. Sunt oameni care isi stabilesc obiective doar ca sa dovedeasca ceva cuiva, ca sa mentina o traditie etc. Obiectivul trebuie sa fie personal. Daca nu iti place foarte mult, daca nu te face sa sari dimineata din pat, probabil ca este o problema.
Cum trebuie stabilit un obiectiv
Ei bine, acesta trebuie sa indeplineasca anumite conditii ca sa fie considerat cu adevarat un obiectiv.
- Sa fie clar determinat sau determinabil
- Sa fie exprimat in termeni pozitivi
- Sa fie masurabil
- Sa fie ecologic (sa nu-ti dauneze nici tie, nici celor din jur)
- Sa aiba un termen de finalizare (candva e un drum care nu duce nicaieri)
Si ce trebuie sa mai stiu despre un obiectiv?
Sunt foarte multe lucruri care se mai pot spune, tocmai de aceea este principalul domeniu de actiune al life coaching-ului, dar iata mai jos alte cateva idei care pot fi utile:
- Nu uita sa-l scrii. Este foarte bine sa incepi un jurnal al succesului, cu obiectivul clar detaliat pe primele pagini, urmat de un plan de actiune si apoi un jurnal, nu numai al progresului inregistrat, ci si al actiunilor si activitatilor efectuate. Este nevoie de acest jurnal ca sa stii ce trebuie ajustat, modificat, schimbat. Nu uita ca flexibilitatea este foarte importanta.
- Nu stabili prea multe obiective mari in acelasi timp, mai ales daca nu ai antrenament pentru acest lucru. Te va speria si demotiva. Incepe cu obiective mici, pastreaza jurnalul succesului si antreneaza-te constant pentru obiective mai mari.
- Uneori este mai important sa stii de unde ai plecat si unde ai ajuns. Exista uneori tendinta de a considera un esec neatingerea unui obiectiv specific, caci nu este apreciata evolutia, imbunatatirea constanta. De exemplu, chiar daca nu ai obtinut punctajul dorit la un test de limba straina, trebuie sa te feliciti si pentru progres. Apoi invata din ceea ce nu a functionat si schimba.
- Daca iti atingi obiectivele prea usor, probabil ca trebuie sa-ti stabilesti obiective mai mari. Daca ramai in zona de confort, nu o sa evoluezi nici personal, nici profesional.