Paternurile motivatiei au la baza doua aspecte importante, evitarea durerii sau obtinerea placerii.
Fiecare persoana este motivata de una din cele doua variante, fiecare este buna pana la un punct. De exemplu, avocatul, implicat intr-un proces, isi va construi toata pledoaria pe evitarea durerii, pe diminuarea pierderilor si pe contracararea afirmatiilor avocatilor si martorilor partii adverse.
Pe voi ce va motiveaza cel mai mult si ca sa va dati seama, va propun un mic exercitiu. Verificati amintirile din scoala, facultate, ce va motiva sa invatati la materiile cu care nu relationati foarte bine, din punct de vedere emotional. Frica de a pierde un examen si posibil si anul si o intarziere in a finaliza scoala, sau dorinta de a obtine o diploma despre care sperati sa va aduca mai multi bani, beneficii sau statutul dorit. Daca alegeti sa ajutati in gospodarie, este ca sa faceti ceva bun pentru partener, caci stiti ca asta va va aduce un beneficiu personal in viitorul apropiat, sau ca sa nu mai auziti iar aceleasi reprosuri.
Atentie nu exista varianta corecta sau buna, sinceritatea, mai ales ca nimeni nu afla rezultatul analizei voastre, va va da o noua idee asupra propriei functionalitati.
Eu personal, atunci cand imi stabilesc un obiectiv foarte diferit de tot ce am facut pana acum si care ma scoate puternic din zona de confort, pentru a preintampina revolta subconstientului meu si implicit sentimentele, gandurile si actiunile pe care s-ar putea sa le fac in detrimentul noului meu obiectiv, aleg ambele motivatii. Si anume, fac o lista cu toate lucrurile bune care se vor intampla daca ating obiectivul si respectiv o lista cu toate lucrurile care nu se vor intampla, daca nu ating obiectivul. Si recitesc mereu si mereu, uneori de cateva ori pe zi aceasta lista.
Este cel mai simplu, necostisitor mijloc de motivatie si incredere in sine. Daca neincrederea apare, fortez subconstientul sa se canalizeze pe efectele motivationale ale obiectivului, sa-i placa si sa-si modifice incet, incet structurile de actiune.
Problema se pune pentru cei care aleg sa fie motivati doar de durere, pe termen lung, aceste sentimente puternice de evitare, de fuga, vor atrage chiar ceea ce nu isi doresc. Asa cum am mai scris, subconstientul nu intelege ce constient ne dorim sau nu, ci doar intensitatea sentimentelor pe care le-am asociat unei situatii, unei actiuni, de fapt unui crez sau unei valori personale. Cu cat sentimentele sunt mai puternice, cu atat va actiona mai mult in sensul de a ne ajuta sa obtinem starea asociata respectivelor sentimente.
Alegeti motivati, constienti fiind de rezultatul si impactul asupra propriei vieti.
Leave a comment