Priveste in lumina

Cand privesti in lumina, nu poti vedea intunericul. Metaforic, dar si usor de transpus in realitatea sufletului nostru. Totul in jurul nostru este creat de si din gandurile, emotiile si crezurile noastre. Nici macar culorile nu le experimentam in acelasi fel.

 

Fiecare zi poate sa fie un nou inceput, o noua sansa doar daca invatam sa renuntam la parti din noi, la ceea ce nu ne mai foloseste si la ceea ce ne tine pe loc. Undeva toti suntem legati cu lanturi de trecut. Fiecare experienta si-a pus amprenta asupra noastra si doar noi, ca indivizi, i-am dat o anume valoare si am creat un intreg raspuns in jurul ei.

 

Renuntarea e grea, mai ales atunci cand o experienta a capatat o incarcatura negativa. Subconstientul nostru va face tot ceea ce poate ca sa ne protejeze, asa cum crede el de cuviinta, chiar daca asta inseamna ca ne refuza dreptul la libertate, dreptul de a alege in fiecare zi cine vrem sa fim si cine vrem sa devenim.

 

Suntem o reprezentare a unor experiente si mai precis a unor intelesuri. Doua persoane aflate intr-o situatie identica vor evalua diferit experienta si vor trage invataminte diferite. Chiar daca la inceput acestea sunt inconstiente si automate, puterea personala inseamna sa trecem de pe pilot automat pe alegeri constiente.

 

Asa ca daca o experienta te-a marcat intr-un mod neplacut si nu te lasa sa mergi mai departe, o poti schimba urmand cativa pasi:

  1. Creeaza un alter ego, un cercetator impartial care sa-ti constate si sa-ti noteze fiecare gand, fiecare emotie, fara a le analiza si fara a le pune o eticheta de bine sau rau.
  2. Fiecare emotie care nu te face sa te simti bine poate sa fie o sursa nesperata de crestere si dezvoltare. Pune-ti mereu intrebarile:
    1. Cum pot sa folosesc asta?
    2. Ce am de invatat din asta?
  3. Cauta mereu lumina din fiecare situatie. Daca privesti doar in lumina nu mai poti vedea umbrele si in umbre se ascund monstri nevazuti care ne chinuie vietile si care nu ne lasa sa fim liberi.
  4. Alege ganduri constructive. Chiar ti-ai dori sa traiesti intr-o lume creata din gandurile tale negative? Daca ai sti ca toate acestea se materializeaza, cate scenarii negative ti-ai mai crea? Banuiesc ca niciunul.

 

Totul tine de antrenament: asa cum te-ai obisnuit sa pui raul inainte de toate, poti sa inveti sa cauti lumina si invataturile din experientele tale. Caci fiecare intamplare este doar o experienta careia noi ii punem o eticheta de bine sau rau.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: