Rasul cel mai bun medicament

Cant de des radeti? Sau mai bine zis, cat de rar? Eu ma gandesc uneori ca trec poate multe zile fara sa rad si aici nu ma refer la un trecator zambet, ci la rasul acela adevarat din suflet, care zdruncina si curata orice urma de tristete.

 

Rasoterapia este o metoda reala de diminuare a stresului si chiar in anumite tari, mai evoluate, sedintele de rasoterapie au inceput sa fie decontate de casa de asigurari. Noi suntem inca la ani-lumina distanta. Dar daca nu va simtit confortabil cu o sedinta individuala de ras, chiar atunci cand nu va vede si nu va aude nimeni, incercati sa transformati aproape orice situatie stresanta intr-una haioasa.

 

De exemplu, imi aduc aminte ca stateam la o coada interminabila la administratia financiara, doar ca sa-mi platesc niste impozite. Cine stie, cunoaste…Si cum nu aveam nicio carte la mine, atmosfera era din ce in ce mai tensionata, sistemul informatic pica la fiecare 15 minute, am inceput sa ma detasez creand un teatru imaginar in care fiecare persoana din sala si mai ales functionarii deveneau personaje in povestea mea. Le-am schimbat, in mintea mea, infatisarea, vocile, costumele etc. Probabil ca daca o scriam, devenea o populara comedie de groaza. Recunosc, nu fiecare personaj avea un final vesel in povestea mea. Asa ca timpul a trecut mai usor, mi-am antrenat imaginatia si probabil cand am ajuns la ghiseu, functionarul a fost socat ca nu urlam asemenea celorlalti participanti in circul zilei.

 

Umorul relaxeaza si este util nu doar in situatii de lucru, ci si in procesul de invatare. Studiile au aratat ca in situatii stresante, invatarea devine dificila si atunci incearca sa transformi totul intr-un joc, chiar daca numai in mintea ta.

 

Un alt exemplu, de data asta legat de invatarea unei limbi straine. Cand inveti cuvinte noi, imagineaza-ti ca aceste cuvinte se transforma in personaje, au culori diferite. Literele se aranjeaza singure in cuvant. Povestea trebuie sa fie un pic logica, dar doar un pic. Foarte vesela, creativa si sa folosesti cat mai multe simturi. Nu spune nimeni ca nu poti sa-ti imaginezi un miros pentru fiecare cuvant. Oare cum miroase cuvantul succes?

 

Asa ca nu astepta ca viata sa fie usoara, vesela si luminoasa. Nu intotdeauna poate fi asa, dar cam in orice situatie poti crea un scenariu vesel. Nu de alta, dar sanatatea noastra mentala este mai importanta ca ori raport, deadline sau defectiune casnica.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: