Schimbarea incepe cu tine

Oricat de neplacut pare, nu putem sa-i schimbam pe ceilalti pana nu ne schimbam pe noi. Stiu ca sunt oameni care asteapta ca intreaga lume sa se schimbe, vremea sa fie minunata, conditiile perfecte si poate, doar poate, se gandesc sa fie fericiti. Adevarul este ca nu prea avem putere asupra celorlalti, nu suntem o mare companie de marketing si publicitate care sa atace agresiv pe toate canalele si care sa poata vinde ceva. Si de fapt si acestea actioneaza prin exemplu. Angajeaza vedete care cica folosesc nu stiu ce produs si apoi multi vor sa isi urmeze idolul. Nu cumpara nimeni nimic daca nu este impachetat in exemplu.

Daca vrei sa vezi o schimbare in jurul tau, trebuie sa devii acea schimbare, asa ca:

– daca vrei sa-ti determini copilul sa citeasca mai mult, inchide televizorul si citeste o carte;
– daca vrei sa-ti cresti copiii sanatosi, gateste sanatos, renunta la fastfood si mergi cu ei in parc, dar nu sta pe banca cu ochii in telefon, ci joaca-te cu ei;
– daca vrei angajati motivati, fii o sursa de motivatie, frica nu este motivanta;
– poarta-te cu ceilalti asa cum vrei sa se poarte ei cu tine.

Nu mai astepta ca lumea sa se schimbe asa cum vrei tu, probabil ca nu o sa se intample niciodata. Schimba-ti obiceiurile, pune intrebari mai bune si devino cel mai bun prieten al tau.

Daca ceilalti te pot parasi, tu vei trai cu tine pana la sfarsit si mai bine sa traiesti alaturi de cel mai bun prieten.

Mereu am discutii cu parinti nemultumiti de copiii lor, de faptul ca nu sunt motivati sa invete, sa ii respecte pe cei din jur si cer mereu sfaturi cum pot sa-i faca sa se schimbe. Personal nu lucrez cu copii, din pacate copiii sunt reprezentari ale parintilor, invata prin exemplu si schimbarea trebuie sa vina de la parinti. Dar de cele mai multe ori, acestia spun ca ei nu mai au treaba cu scoala si cartile, ca si-au facut treaba, ca cei mici trebuie sa faca ce spun ei si nu ce fac ei.

Este mereu un cerc vicios, transferam responsabilitatea altora si fugim cumva chiar de viata noastra.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: