Un procent, doar un procent

Stiu din experienta mea cat de grea este schimbarea, indiferent de beneficiile pe care le aduce cu ea. Uneori pare imposibila, caci orice schimbare vine cu o renuntare. Da, oricat de trist pare, nu poti avea totul in viata. Stiu ca sunt unii care o sa renunte sa mai citeasca. Cum sa nu pot avea totul? Caci asta este baza cursurilor de dezvoltare personala. Participa la un curs, aplica tehnicile si cerul este limita. In teorie este adevarat, in practica adevarul sta putin diferit.

 

Sa luam un exemplu clar. Sa presupunem ca am undeva spre 50 de ani, supraponderal, fumator, pasionat de fastfood (slava cerului ca nu sunt eu asta) si merg la un control medical. Mai trimis cu forta de familie, mai obligat de compania la care lucrez. Si, surpriza sau nu, analizele nu sunt chiar bune, medicul ma ameninta ca ma cauta infarctul la coltul blocului sau ca uratul diabet isi face aparitia. Si ce sa vezi, dincolo de un pogon de medicamente, imi spune ca trebuie sa-mi schimb stilul de viata. Asta presupune sa renunt la toata mancarea nesanatoasa in care m-am refugiat ca sa uit de nemultumirile mele. Sa fac sport, ultima data probabil am facut in liceu si asta daca nu am avut scutire, pe principiul “lasa sportul ca trebuie sa invete”. Deci o multime de restrictii si renuntari.

 

De fapt toate par ca restrictii, caci nu privim la beneficiile viitoare. Vrem totul acum, usor si facil, fara sa muncim prea mult pentru noi. Pastila minune, aparatul care te invata o limba straina in somn. Antrenorul care face “hocus pocus” si ti-a curatat toate limitarile din subconstient si te-a facut receptor pentru averi si faima. Din pacate, acestea nu exista. Totul presupune obiective clare, planificare si multa munca, fizica si mentala. Multa vointa de a pastra motorul motivatiei aprins si in functiune.

 

Ce daca obosesc cand urc scarile, doar s-a inventat liftul si ce daca nu pot sa ma bucur de viata asa cum as putea sa o fac? Placerea imediata este mai puternica, mai inselatoare, asa cum Yoda il instruia pe Luke cu privire la diferenta dintre forta binelui si a raului.

 

Deci stiu cat este de greu, asa ca cea mai buna solutie este schimbarea cu un procent. Un procent mai bine in fiecare zi, in circa trei luni inseamna o imbunatatire de 100%. Pasii mici vor fi usor acceptati de subconstient si vor duce la implementarea obiceiurilor pozitive. Doar un procent.

 

De exemplu, daca nu ai mai citit de mult o carte, alege sa citesti doar o pagina pe zi. Stiu ca nu este mult, dar tot inseamna ceva si cu siguranta vei vrea mai mult. Invata 5 cuvinte noi pe zi intr-o limba straina si la sfarsitul anului vei putea sa comunici usor.

 

Doar 1% pe zi.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: